Solceller till båten

Allt fler upptäcker tjusningen med att vara ute på sjön där man kan njuta av naturen i sin stillhet och komma ifrån vardagens stress. För att sätta ytterligare guldkant på tillvaron på sjön så har moderna båtar all möjlig form av komfort som alla drar el i mer eller mindre omfattning, såsom belysning, värme, TV, toalett, kylskåp med mera. Med alla elektriska finesser så kan det ibland kännas som att batteribanken i båten aldrig är tillräckligt stor för att man inte ska behöva oroa sig att strömmen plötsligt ska ta slut.

En lösning på detta problem är att installera solceller även på båten. Solcellerna laddar då batterierna även när man ligger för ankar och njuter av tillvaron, och en kombination av en stor batteribank och effektiva solceller gör att man nu kan slippa oroa sig för att energin ska ta slut.

Med ett allt billigare pris på solpaneler så är det nu heller inte längre särskilt dyrt att utrusta båten med allt man behöver för att få ett komplett solcellspaket bestående av solceller, infästningar, kablage och batteriladdare. Tekniken har även gått framåt så att det finns många olika typer av solceller att välja mellan, allt från billiga solpaneler till flexibla och böjbara paneler som man på ett snyggt sätt kan integrera med båtens linjer.

Fyra fördelar med solceller till båten

Med solceller på båten så kan man förlänga njutningen till sjöss då energin räcker längre till alla bekvämligheter man vill ha i båten. Kylskåpet kan stå på, mobilerna kan laddas och man kan ha den sköna mysbelysningen på under kvällen. Glöm bort hur det var förr, när man var tvungen att starta motorn då och då för att ladda upp batterierna.

Saknar bryggplatsen landström? Inga problem längre, nu ser solcellerna till att båten alltid får laddning även vid bryggan. Med ett solcellspaket inkopplat i båten så behöver man inte bekymra sig för om batterierna är laddade när man ska ta ut båten på helgen. Solcellerna jobbar även när du du är på jobbet och längtar ut i skärgården!

Även när säsongen är över och båten ligger på uppläggningsplatsen så är solcellerna till nytta. Med solceller på båten så kommer batterierna att underhållsladdas under hela vintern, även som solcellerna är under en täckpresenning. Med underhållsladdning så förlängs batteriernas livslängd och man minskar även risken för att de fryser sönder då ett fulladdat batteri klarar frystemperaturer betydligt bättre.

Med laddning av batterierna från solceller istället för diesel- eller bensinmotor så blir det betydligt miljövänligare. Utsläppen minskar och man slipper dessutom oljudet från motorn.

Hur dimensionerar man solceller till båten?

Frågan är enkel att ställa men inte helt självklar att svara på. Som med så mycket annat så beror det lite på vad man är ute efter. Vill man bara kunna förlänga tiden batterierna räcker så att man klarar en hel helg, eller vill man säkerställa att man alltid (givet ett hyfsat väder) kan vara ute precis så länge som man vill utan att batterierna tar slut? Beroende på svaret på den frågan så får man olika krav på hur mycket solcellseffekt man behöver installera.

Men en bra början är att börja räkna på de förbrukare man har i båten och att försöka uppskatta hur många Wh (Watt-Timmar) som de drar på ett dygn. Det gör man lättast genom att multiplicera effekten de drar (mätt i Watt) med antalet timmar som de är påslagna. Står det inte hur många Watt som förbrukaren drar så kan det ibland istället stå antalet Ampere produkten drar. Multiplicerar man antalet Ampere med spänningen 12v så får man fram effekten i Watt.

Enkelt räkneexempel

EffektAntal timmar per dygnWh / dygn
Litet kylskåp20W24h480 Wh
LED-lampor10W4h40 Wh
TV30W2h60 Wh
Summa:
580 Wh / dygn

Uttryckt i Amperetimmar:
580 Wh/12v=48 Ah

Nu när vi vet att våra förbrukare drar 580 Wh per dygn så är nästa steg att avgöra hur mycket solceller det motsvarar. Solceller brukar beskrivas i antal Watt som de kan producera vid maximal effekt. Men enbart det måttet säger inte hur många Watt-timmar solcellerna ger under ett dygn. Det beror i sin tur väldigt mycket på väder, skuggning och vinkel mot solen. Då dessa parametrar är väldigt svårt att gissa på förhand så får man göra någon form av överslagsberäkning.

En rimlig överslagsberäkning är att under sommarmånaderna räkna med en faktor 4 på antalet Watt som panelen är märkt med. Det innebär då att en 100W solcellspanel skulle ge ungefär 400 Wh / dygn.

I exemplet så skulle vi behöva dimensionera med minst 580/4 = 145 Watt om vi vill kunna hålla batterierna laddade och vara ute på sjön i flera veckor utan möjlighet till landström.

Vill man istället dimensionera solcellerna så att man alltid har fulladdade batterier när man åker ut över helgen så blir kalkylen lite annorlunda. Då behöver vi räkna på att ladda upp batteribanken under 5 dagar för att täcka upp 2 dagars förbrukning. Med exemplet ovan så skulle vi alltså behöva 580 Wh*2 = 1160 Wh i batteribanken när vi kommer till båten efter jobbet på fredagen.

Delar man upp dessa 1160 Wh på fem dagars laddning så innebär det 1160 Wh/5 = 232 Wh / dygn. Med vår faktor 4 så räknar vi snabbt fram att det nu räcker med en solpanel som är märkt med minst 232/4 = 58 Watt.

Några exempel på solceller som passar till båtar

De moderna böjbara solcellerna är de som är allra populärast att sätta på båtar i dagsläget. De är ofta väldigt lätta att montera och erbjuder flera olika sätt att fästa på båten.

100 Watt monokristallin solcell med laddare. Panelen är böjbar upp till 30 grader och är lätt att montera.

Pris inklusive frakt ~3200 SEK hos Amazon.se

50 Watt monokristallin solcell utan laddare. Passar dig som redan har en laddregulator.

Pris inklusive frakt ~820 SEK hos Amazon.se

Ett komplett kit med 100W monokristallin solcell och laddregulator.

Pris inklusive frakt ~700 SEK hos Amazon.se

Som Amazon Associate får solcellspriser.se ersättning för alla köp som görs via produktlänkar till Amazon.se